‘Rotterdammer moet band krijgen met Erasmus’

‘Rotterdammer moet band krijgen met Erasmus’

‘Rotterdammer moet band krijgen met Erasmus’

Rotterdam heeft vannacht een tastbare herinnering gekregen aan het geboortehuis van ‘de grootste Rotterdammer uit de geschiedenis’, de humanist Desiderius Erasmus.

Burgemeester Ivo Opstelten onthulde een plaquette tijdens de Nacht van Erasmus, die voor de tweede maal werd gehouden om de sterfdag (11 juli 1536) van de humanist en filosoof te gedenken.

Verwoest
Opstelten onthulde niet alleen de plaquette, maar markeerde ook de oorspronkelijke contouren van het geboortehuis met witte verf. De feestelijkheden vonden in en rond de Grote of Sint Laurenskerk plaats, naast het geboortehuis van Erasmus waarvan de laatste herinnering werd verwoest tijdens het bombardement van 1940.

Erasmiaan
"Erasmus is de grootste Rotterdammer uit de geschiedenis", vindt directeur Gré Ploeg van Stichting Erasmushuis Rotterdam, die het evenement organiseerde. "Zijn zienswijze op thema’s als opvoeding, onderwijs, respect en het centraal stellen van de mens is na vijfhonderd jaar nog steeds actueel. Wij willen dat de inwoners van deze stad zich ‘Erasmiaan’ gaan voelen."

Voor de inwoners van Rotterdam wil de stichting een Erasmushuis openen, waar het gedachtengoed van de humanist op een begrijpelijke manier wordt weergegeven. "We willen zijn teksten bijvoorbeeld naar begrijpelijk Nederlands vertalen", licht Ploeg toe.

Niet authentiek
Ze hoopt dat het huis in 2008 kan worden geopend. Het zal niet op de plek van het geboortehuis komen, maar aan het Grotekerkplein. Toch werkt de stichting ook aan een plan voor de geboorteplek van Erasmus, vertelt Ploeg. "In Rotterdam staat helaas door de oorlog nog weinig authentieks overend. Het is hier des te belangrijker dat we iets doen met de locaties waar historisch belangrijke gebouwen hebben gestaan."

Op de foto: burgemeester Opstelten markeert de controuren van Erasmus’ geboortehuis tijdens de tweede Nacht van Erasmus.  (Fotografie: Bram Borsje)

Bron: ANP / Redactie Human.nl