Stella (13): ‘Ik zal geen afval op de grond gooien’

Stella (13): ‘Ik zal geen afval op de grond gooien’

Stella (13): ‘Ik zal geen afval op de grond gooien’

Tientallen basisschoolleerlingen ontvangen zaterdag op het Wereldhumanismefestival een ‘wereldburgercertificaat’. Stella van Nieuwamerongen (13) uit Rotterdam krijgt er ook een.

Het certificaat is een initiatief van de stichting Humanistisch Vormingsonderwijs (HVO) en wordt uitgereikt aan kinderen die afscheid nemen van de basisschool en daarmee van het hvo. Dit levensbeschouwelijk vak wordt op eenderde van de basisscholen aangeboden, meestal drie kwartier per week. 

Volwassenheid
Het wereldburgercertificaat staat symbool voor de overgang van schoolkind naar een begin van volwassenheid met grotere keuzevrijheid en verantwoordelijkheid.

Op Stella’s basisschool Blijberg werden tijdens het hvo-onderwijs de laatste maanden de millenniumdoelen behandeld, als voorbereiding op het Wereldhumanismefestival. 

Op het festival, dat aanstaande zaterdag plaatsvindt in Driebergen, presenteren de leerlingen van basisscholen in Rotterdam, Eefde en Terwolde hun bevindingen uit de hvo-lessen. 

Opperhoofd
Trees Luiten is als regiomedewerker van hvo betrokken bij de school van Stella. De hvo-docenten aldaar behandelden het thema van de millenniumdoelen aan de hand van het Amerikaanse indianenopperhoofd Seattle, die vaak als rolmodel van de milieubeweging wordt genoemd. “Wij wilden de kinderen laten nadenken over wat natuur en milieu voor hen, voor anderen en voor de wereld betekenen en andersom”, vertelt Luiten. 

Niets op de grond
De scholieren schreven onder andere gedichten op een wigwam. Op totempalen lieten ze weten wat ze zelf voor het milieu wilden doen. Scholiere Stella: “Ik heb opgeschreven dat ik geen rotzooi op de grond zal gooien. En dat ik alles wat ik op de grond vindt, zal opruimen.”

Stella vindt dat ze veel geleerd heeft. “Hiervoor wist ik niet eens wat millenniumdoelen waren.” De leraren zagen tot hun grote vreugde dat onderwerp veel losmaakte bij de leerlingen. Als vervolg hierop worden komende weken de ontdekkingen met de hele school gedeeld. 

Zoop-actrice
Niet alleen de leerlingen die naar het festival komen krijgen overigens een burgercertificaat. Alle hvo-leerlingen in Nederland die naar de middelbare school gaan ontvangen er een. De kinderen van de scholen uit Rotterdam, Eefde en Terwolde die zaterdag naar het festival komen, krijgen hun certificaat van actrice Monique van der Werff, bekend van ‘Zoop’.

Op de foto: Hvo-leerlingen in Rotterdam schrijven gedichten op een wigwam.

Bron: Redactie Human.nl