‘Te weinig draagkracht voor onze strijd tegen eerwraak’

‘Te weinig draagkracht voor onze strijd tegen eerwraak’

‘Te weinig draagkracht voor onze strijd tegen eerwraak’

De Humanistische Omroep zendt ‘Eerwraak’ uit. Yeter Akin, strijdster tegen eergerelateerd geweld, vertelt op Human.nl over het gemis aan draagkracht en reageert ze op de eerwraakmoord in Alkmaar.

Yeter Akin en Seren Dalkiran zijn de drijvende kracht achter de stichting Verdwaalde Gezichten, die ten strijde trekt tegen eergerelateerd geweld. Zij maakten een voorlichtingsfilm waarmee ze op scholen gesprekken aangingen over het onderwerp. Over hun werk maakte Frans Bromet de documentaire ‘Eerwraak’. 

Te weinig draagkracht
Seren en Yeter zijn een beetje moe van hun strijd. Yeter vertelt vanuit Turkije, waar ze de zomer doorbrengt: “We zijn twee idealistische vrouwen die als vrijwilliger op heel veel scholen voorlichting hebben gegeven met ons educatief project Zwarte Tulp. Dat vergt veel tijd en energie. Er is wel betrokkenheid, maar nog te weinig draagkracht om er met onze onorthodoxe methode – direct contact aangaan en zo de mentaliteit van binnenuit de cultuur veranderen – op een professionele wijze mee door te gaan.” 

Geen recept tegen eerwraak
Toen na de moord op de 24-jarige vrouw Zeynep, eind juni op het station van Alkmaar, duidelijk werd dat Zeyneps ex-man dat uit eerwraak had gedaan, werd Yeter benaderd door hulpverleners. “Ze wilden dat ik een oplossing gaf voor dit probleem, maar die heb ik niet. Er bestaat niet één recept om dit tegen te gaan, je moet de feeling hebben om persoonlijk contact met mensen aan te gaan en zo de mentaliteit te veranderen.” 

Politieke agenda
Even hoopte ze dat, na de moord in Alkmaar, de politiek het onderwerp meer aandacht zou geven. “Maar er is nog niets gebeurd. De vorige minister van Onderwijs nodigde ons uit voor een gesprek, maar die afspraak is nooit doorgegaan. En bij de nieuwe minister Plasterk zouden we ook langsgaan, maar ook dat heeft niet plaatsgevonden."

Het lijkt volgens Yeter wel alsof het onderwerp niet op de politieke agenda staat. Ze verzucht: “Dus ook daar moet nog heel wat gebeuren aan de mentaliteit.” 

Op de foto: Yeter Akin (links) en Seren Dalkiran.

Bron: Redactie Human.nl