‘Thuis beslis je toch ook over je eigen leven?’

‘Thuis beslis je toch ook over je eigen leven?’

‘Thuis beslis je toch ook over je eigen leven?’

De alcoholistische Martin woont in een Humanitas-huis. Daar kan hij doorgaan met drinken, want hij is wilsbekwaam. ‘Thuis beslis je ook zelf over je leven’, zegt directeur Van Oort. 

De documentaire ‘Het blijft toch je vader’, die vanavond wordt uitgezonden bij de NCRV, portretteert Martin en zijn familie. Martin had vroeger een mooi groot huis, een goede baan als salesmanager en een ogenschijnlijk normaal gezinsleven. Maar hij dronk, vele glazen alcohol per dag. 

Auto-ongeluk
Nadat hij zich had ziekgemeld op zijn werk en de kroeg in dook, kreeg hij een auto-ongeluk. Drie promille alcohol zat er in zijn bloed, of zoals zijn vrouw zegt: ‘Er zat nog wat bloed in zijn alcohol’. Dertig jaar lang overmatig drankgebruik heeft Martins geheugen ernstig aangetast. Hij lijdt aan het syndroom van Korsakoff. 

Biertjes drinken
In het Humanitas-huis Akropolis waar Martin verblijft, wordt zijn drankverslaving niet aangepakt. Want Martin is wilsbekwaam: zolang hij geen overlast veroorzaakt, heeft hij de vrijheid om dagelijks zijn biertjes achterover te slaan. 

Niet betuttelen
"Thuis beslis je ook zelf over je leven", verklaart Akropolis-directeur Cor van Oort tegenover Human.nl. "Het is onze taak om iemand te wijzen op het gevaar van bijvoorbeeld veel drinken, maar we zijn wars van betutteling."

Wanneer een bewoner van het centrum overlast bezorgt, worden er wel maatregelen genomen omdat hij de huisregels niet opvolgt. Maar Martin berokkent volgens de directeur niemand schade in het huis.

NCRV Dokument, ‘Het blijft toch je vader’, wordt uitgezonden op maandag 9 juli om 22.50 uur op Nederland 2. 

Op de foto: Martin

Bron: Redactie Human.nl