Universiteit voor Humanistiek heeft derde vrouwelijke rector op rij

Universiteit voor Humanistiek heeft derde vrouwelijke rector op rij

Universiteit voor Humanistiek heeft derde vrouwelijke rector op rij

De Universiteit voor Humanistiek opende vrijdag 30 augustus het nieuwe academische jaar met een feestelijke bijeenkomst in de Geertekerk in Utrecht. Tijdens de plechtigheid droeg prof.dr. Gerty Lensvelt-Mulders het rectoraat officieel over aan prof. dr. Joke van Saane, die haar opvolgt als derde vrouwelijke rector op rij.

“De mens als grote veroorzaker van complexe problematiek, maar ook de mens als de sleutel tot de oplossing: ik aanvaard met overtuiging het ambt van rector en voorzitter van de Universiteit voor Humanistiek omdat hier deze mens centraal staat.” Aldus sprak prof.dr. Joke van Saane na het overnemen van de ambtsketting van prof.dr. Gerty Lensvelt-Mulders.

De ambtsketting die Joke van Saane in ontvangst nam is dertig jaar geleden ontworpen door edelsmid Gijs Bakker en bestaat uit een vierkant en een cirkel, zij symboliseren ratio en emotie. Er zijn wetenschapsopvattingen die stellen dat beide onverenigbaar zijn. Wetenschap is objectief, emotie hoort er ver van te blijven. De vertrekkende en komende rector stonden stil bij de vraag hoe de Universiteit voor Humanistiek als levensbeschouwelijke universiteit toch beide op elkaar probeert te betrekken.

Joke Van Saane: “Mij staat voor ogen een universiteit die mensen –studenten, medewerkers en de samenleving om ons heen- stimuleert tot een volwassen levenshouding, waarin ruimte is voor verantwoordelijkheid en sensitiviteit. Ruimte voor rationaliteit en gevoel. Vanuit een inclusieve attitude en aandacht voor de veelkleurigheid aan zingeving, levensbeschouwing en inspiratie die onze tijd en samenleving kenmerkt. Door jezelf te leren accepteren en door goede relaties met anderen te onderhouden, door het beste uit jezelf te halen, door betekenis en zin aan je leven te geven, en door een zekere autonomie te behouden komt er een enorm potentieel beschikbaar, zowel op individueel als sociaal niveau. Persoonlijk leiderschap is de sleutel naar een sterke en relevante academische gemeenschap.”

PDF-bestandLees de introrede van prof.dr. Joke Van Saane

Prof.dr. Joke van Saane is hoogleraar Zingeving en leiderschap. Zij studeerde psychologie en onderwijskunde aan de Vrije Universiteit, waar ze ook promoveerde en werkzaam was als docent en onderzoeker. Ze publiceerde onder andere over geloofwaardig leiderschap. Van 2014 tot 2019 was zij hoogleraar Godsdienstpsychologie en Onderwijs Theologie & Religiestudies en portefeuillehouder Onderwijs aan de Faculteit Religie en Theologie van de Vrije Universiteit. Sinds 1 juli is zij rector en voorzitter van het college van bestuur van de Universiteit voor Humanistiek.

Bron: Universiteit voor Humanistiek