Vereniging Humanitas: ‘Voor het eerst weet ik precies wat ik wil’

Vereniging Humanitas: ‘Voor het eerst weet ik precies wat ik wil’

Vereniging Humanitas: ‘Voor het eerst weet ik precies wat ik wil’

Als Olleven uit de gevangenis komt, werkt hij met vrijwilliger Ena aan een betere toekomst.

Olleven:

“Met Ena kan ik goed praten. Het is fijn om mijn verhaal te kunnen delen met een ‘normaal mens’, iemand die me gewoon begrijpt. Maar ze helpt me ook dingen te regelen, zoals een nieuwe woning, een nieuwe baan en een opleiding.

Soms vind ik het lastig dat alles zo lang duurt. Ik ben zo gemotiveerd om mijn leven weer op de rails te krijgen, het liefst pak ik alles in één keer aan. Maar Ena zegt altijd: ‘Stap voor stap’. Binnenkort begin ik met mijn opleiding. Ik wil graag ervaringsdeskundige worden en aan de slag met jongeren. Voor het eerst in mijn leven weet ik precies wat ik wil. En dat voelt goed.”

Ena:

Ena studeert criminologie. Als vrijwilliger bij Humanitas Een Nieuwe Start helpt ze ex-gevangenen om hun leven weer op orde te krijgen.

“Ik dacht altijd dat vrijwilligerswerk veel tijd kostte. Maar dat valt heel erg mee. Ik ontmoet Olleven één keer per week. Daarbij ligt de nadruk op de hulpvraag: hij vertelt waaraan hij wil werken en ik steun hem daarbij. Soms gaat het om praktische dingen, zoals een strafzaak voorbereiden, een zorgverzekering aanvragen of een uitkering regelen.

Daarnaast praten we over de dingen die hem bezighouden. Als ik nu terugkijk, vind ik dat we in korte tijd al veel hebben bereikt. Olleven weet goed wat hij wil en is zijn leven compleet aan het veranderen. Dat is heel inspirerend om te zien.”

Dit ervaringsverhaal is met toestemming overgenomen van Vereniging Humanitas.