‘Vogelaar heeft goede bedoelingen, maar formuleert ze ongelukkig’

‘Vogelaar heeft goede bedoelingen, maar formuleert ze ongelukkig’

‘Vogelaar heeft goede bedoelingen, maar formuleert ze ongelukkig’

Minister Vogelaar heeft goede bedoelingen, maar ze formuleert deze ongelukkig, vindt Rein Zunderdorp, voorzitter van het Humanistisch Verbond.

Zunderdorp reageert hiermee op de uitspraken van de minister van Wonen, Wijken en Integratie van afgelopen zaterdag in Trouw. Vogelaar stelde daarin dat de islamitische cultuur zich zo diepgaand in onze samenleving nestelt, dat op de lange duur gesproken kan worden van een land dat uitgaat van een ‘joods-christelijke-islamtische traditie’. 

Humanisme vergeten
“De minister vergeet het humanisme bij de Nederlandse traditie te betrekken”, stelt Zunderdorp. “Deze stroming leeft al heel lang hier, veel langer dan de oprichting van het Humanistisch Verbond in 1946.” Ook gezien de huidige bevolking, die voor de helft niet-kerkelijk is, vindt Zunderdorp het een opmerkelijke fout van de minister om het humanisme niet te noemen.

Naar voorbeeld van Italië voelt de minister wel voor een handvest samenstellen voor burgerschap en integratie. “Dat is niet nodig”, vindt Zunderdorp. “Onze grondwet formuleert al duidelijk genoeg wat onze rechten en plichten zijn op dit gebied.” 

Laconiek
De HV-voorzitter vindt haar daarnaast ‘erg laconiek’ in de koppeling die ze maakt tussen islam, fundamentalisme en terrorisme. “Ze zegt enerzijds dat 95 procent van de moslims daar niets mee te maken heeft. Maar die resterende 5 procent staat wél voor 50.000 mensen. Dat aantal is wel een reden tot bezorgdheid. Daarmee bagatelliseert de minister het probleem van het fundamentalisme.”

Ook de opmerking van de minister dat grote debatten eerder polariserend dan bindend werken, zit Zunderdorp niet lekker. “Wat ons in deze samenleving bindt, is de seculiere democratie. Het is heel belangrijk om te discussiëren over wat dat voor de vrijheid van godsdienst betekent en waar de grenzen liggen. Met debatten scherpen we dat, zonder bang voor elkaar te hoeven zijn.” 

Zie ook het bericht ‘Weg met de angst voor de islam’ en het dossier (On)geloof.

Op de foto: Rein Zunderdorp

Bron: Redactie Human.nl