‘Zij moeten op ons kunnen rekenen’

‘Zij moeten op ons kunnen rekenen’

‘Zij moeten op ons kunnen rekenen’

Het bespreken van misdadige praktijken rondom eerwraak moet overal plaatsvinden en niet afhankelijk zijn van een klein aantal vrijwilligers.

Dat stelt Rein Zunderdorp, voorzitter van het Humanistisch Verbond, naar aanleiding van de documentaire ‘Eerwraak’ die de Humanistische Omroep op maandag 23 juli uitzendt.

In deze film portretteert Frans Bromet twee jonge vrouwen in hun strijd tegen eergerelateerd geweld. Zij richtten de stichting Verdwaalde Gezichten op en geven onder andere voorlichting op scholen met het educatief project Zwarte Tulp. 

Criminele organisaties
Hun aanpak moet door anderen worden overgenomen, vindt Zunderdorp. Het onderwijs en jeugdwerk moeten daarbij een belangrijke rol spelen.

Ook vindt de HV-voorzitter dat de staat de veiligheid van meisjes en vrouwen beter moet garanderen dan nu vaak het geval blijkt. ‘Families waar liquidaties van vrouwelijke leden worden overwogen of zijn toegepast, zijn in feite criminele organisaties die als zodanig behandeld moeten worden. Als meisjes uit deze groepen zich melden voor een abortus, moeten zij snel en zonder wacht- en bedenktijden worden geholpen. Hun leven staat immers op het spel als uitkomt dat ze zwanger zijn, zoals in de film met een verhaal over een liquidatie werd geïllustreerd.’ 

Steun humanisten
Ten slotte vindt Zunderdorp dat ‘wijzelf wel wat meer oog mogen hebben voor het feit dat de individualisering voor veel vrouwen en meisjes in migrantenfamilies nog maar net is begonnen en vooral door henzelf bevochten wordt op hun mannelijke familieleden’.

Hij meent dat voor hen individualisering en persoonlijke autonomie nog een wenkend perspectief zijn. ‘Zij moeten dus ook op ons kunnen rekenen.’ 

‘Eerwraak’ wordt op maandag 23 juli uitgezonden bij de Humanistische Omroep om 22.40 uur op Nederland 2.

Op de foto: Rein Zunderdorp

Bron: Redactie Human.nl