Het Proces Wilders

Het Proces Wilders

Waarom wilde het Openbaar Ministerie Geert Wilders aanvankelijk niet vervolgen? Hoe kwam het besluit van het gerechtshof om Wilders alsnog te vervolgen tot stand? Wat was de rol van de politiek verantwoordelijke minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin? En wat gebeurde er achter de schermen tijdens de twee rondes van het proces bij de Amsterdamse rechtbank?

Een documentair drieluik over het spanningsveld tussen de vrijheid van meningsuiting en discriminatie.

Het Proces Wilders geeft antwoord op de vele vragen betreffende de strafzaak tegen de PVV-leider. Daarnaast bevat het programma een nauwgezette reconstructie van de politieke reactie op het uitkomen van de film Fitna. De film zou later een belangrijke rol spelen bij de tenlastelegging tegen Wilders.

De jarenlange juridische strijd plus de ermee verbonden affaires trokken veel belangstelling en lieten de rechtsstaat niet ongeschonden achter. Een half jaar nadat de Amsterdamse rechtbank Geert Wilders vrijsprak, brengt HUMAN een onthullende reconstructie van het proces zoals het door de meeste direct betrokkenen is ervaren.

De drie afleveringen:

Fitna-Gate, deel 1

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

In de eerste aflevering ligt de nadruk op een nauwgezette reconstructie van de politieke reactie op het uitkomen van de film 'Fitna'.
De film zou later een belangrijke rol spelen bij de tenlastelegging tegen Wilders.

Ingreep van hogerhand, deel 2

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

De aanloop van het proces.
Wat ging er bij justitie vooraf aan het besluit om Geert Wilders te vervolgen?  
Al in 2006 komen de eerste aangiften tegen de politicus binnen. Het zal ruim vier jaar duren voordat Wilders in Amsterdam voor de rechter staat. Het Openbaar Ministerie (OM) wilde pas tegen het Kamerlid in actie komen nadat zij daartoe werd gedwongen via een klacht bij het Gerechtshof, de zogenaamde artikel 12 procedure.
Waarom wilde het OM in eerste instantie niet vervolgen?
Wat heeft er zich in deze voorfase achter de schermen afgespeeld?
Zaten de minister van Justitie, Ernst Hirsch Ballin, en de hoogste man binnen het OM, Harm Brouwer, wel op dezelfde lijn?
En wat deed raadsman Bram Moszkowicz? Hoe beleefde hij 'het proces van de eeuw'?

Moszkowicz:
Ik heb slecht geslapen die nacht. Ik probeer mijn werk niet mee te nemen naar privé en doorgaans slaag ik daar goed in, maar ik moet u toegeven dat ik toen slecht heb geslapen.
Waarom?
Omdat het me bezighield.
U was niet gerust op de uitkomst voor u cliënt?
Nee, geen moment.

Diner met nasmaak, deel 3

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Het is 22 oktober 2010. De laatste dag van de openbare behandeling van het proces is aangebroken als de advocaat van Wilders, Bram Moskowicz, het woord krijgt.

Moszkowicz:

Goedemorgen leden van de rechtbank, mevrouw en meneer de officier.
Vandaag is er een artikel verschenen in dagblad De Pers. Ik heb een kopie.

En nadat Moskzowicz die dag de krant aan de rechtbank overhandigt, gaat het ineens vooral over ‘Het Etentje’. Een etentje waarbij raadsheer Tom Schalken van het Amsterdamse gerechtshof volgens Moszkowicz heeft geprobeerd getuige-deskundige, arabist Hans Jansen te beïnvloeden.

Schalken:

Het was een onderdeel van zijn strategie om mij te beschadigen en om de rechterlijke macht te beschadigen.

Wat gebeurde er nu werkelijk tijdens het diner van de eetclub van raadsheer Tom Schalken? En welke relatie had dat etentje met het proces dat ging over de grenzen van de vrijheid van meningsuiting?

HUMAN blikt terug op het diner met nasmaak.

terug


alt

Hier vindt u een uitgebreide lijst van de meeste personen die hun medewerking verleenden aan Het Proces Wilders.

Een team programmamakers van HUMAN heeft zich maandenlang door meters dossier gewerkt, meer dan vijftig vertrouwelijke achtergrondgesprekken gevoerd, en is erin geslaagd om voor Het Proces Wilders vrijwel alle hoofdrolspelers voor de camera te krijgen.

Het merendeel van de betrokkenen spreekt voor het eerst op tv over het 'Proces van de Eeuw'. Zoals alle zaaksofficieren en hun directe leidinggevenden van het OM, de president van de Amsterdamse rechtbank Carla Eradus en advocaat Bram Moszkowicz. Maar ook voormalig raadsheer Tom Schalken die een niet onbelangrijke rol speelde*.

* Schalken zat aan bij een diner waarbij ook getuige-deskundige Hans Jansen aanwezig was. Een gebeurtenis die indirect aanleiding zou geven tot wraking van de rechtbank waardoor het proces over moest.

Hier vindt u een uitgebreide lijst van de meeste personen die hun medewerking verleenden aan Het Proces Wilders.


alt


De lange aanloop naar Het Proces Wilders

Het proces tegen Geert Wilders ging over een fundamentele botsing tussen twee grondrechten; Artikel 1 versus Artikel 7, het non-discriminatiebeginsel versus de vrijheid van meningsuiting.
Dat debat werd de afgelopen tien jaar in af en toe hevig mate gevoerd. In een reeks korte films proberen we de lange aanloop naar het Wildersproces uiteen te zetten.

Extra Materiaal:

Aflevering 1: Pim Fortuyn

Aflevering 2: Theo van GoghAflevering 3: Gregorius Nekschot


terug

alt

In het documentair drieluik 'Het Proces Wilders' komen onder meer de volgende personen aan het woord:

H. Bolhaar, voormalig hoofdofficier van justitie (nu voorzitter college van procureurs-generaal)

F. Van Straelen, voormalig plaatsvervangend hoofdofficier (nu hoofd advocaat-generaal gerechtshof Amsterdam)

P. Velleman , zaaksofficier
B. Van Roessel, zaaksofficier

C. Eradus, president rechtbank Amsterdam
N. Vermolen, sectorvoorzitter strafrecht rechtbank Amsterdam

T. Schalken, voormalig plaatsvervangend raadsheer Gerechtshof Amsterdam. Schalken is een van de drie raadsheren van het Amsterdamse Gerechtshof die aan de basis stonden van de vervolging van Geert Wilders.

G.J van Oosten, advocaat. Stond Geert Wilders bij tijdens de artikel 12-procedure bij het Hof.
B. Moszkowicz, advocaat van Geert Wilders
G. Spong, advocaat benadeelde partijen
T. Prakken, advocaat benadeelde partijen

A. Bensalah, benadeelde
B. Hendriks, getuige

E. Hirsch Ballin, voormalig minister van Justitie
G. ter Horst, voormalig minister van Binnenlandse Zaken
E. Vogelaar, voormalig minister van Integratie
T. Joustra, voormalig Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTB)

terug

alt

Het Proces Wilders is gemaakt door Hans Hermans en Martin Maat
Hermans en Maat zijn onafhankelijke programmakers die sinds 1995 programma’s maken voor de Nederlandse publieke omroep. Daarnaast produceert hun bedrijf ICU Documentaries documentaires voor een internationaal publiek. Eerder dit jaar maakten Hermans en Maat voor HUMAN 'De daad bij het woord' een openhartig portret van oud-minister van justitie Ernst Hirsch Ballin. Ook maakten zij recent de bekroonde internationale documentaire 'Justice for Sergei'.

Research:

Frederick Mansell (1985) is onderzoeksjournalist bij HUMAN. Na een bachelor communicatiewetenschap (UvA) volgt hij de masteropleiding Journalistiek en Media aan de Universiteit van Amsterdam. Al in het begin van zijn studietijd werkt hij als freelance beeldredacteur op de sportafdeling van Eyeworks en Endemol. Na een productiestage bij de VARA en een redactiestage bij de KRO (KRO Reporter) is hij nu researcher bij HUMAN. Het Proces Wilders is zijn eerste project in dienst van HUMAN. Naast zijn werkzaamheden voor HUMAN werkt Frederick aan een documentaire over de Russische exclave Kaliningrad, speelstad voor het WK voetbal van 2018. In zijn vrije tijd is Mansell voetballer bij HVV 1 uit Den Haag en groot fan van Fiorentina.

Luuk Mulder (1986) studeerde Europese Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Na een jaar als redacteur bij AT5 is hij begonnen met de master Journalistiek en Media, ook aan de UvA. Tijdens een stage voor deze opleiding bij HUMAN legde hij het fundament voor Het Proces Wilders. Later bleef hij als freelance researcher betrokken bij het project. In januari 2012 rondt hij zijn studie af en hij hoopt verder te gaan in de onderzoeksjournalistiek.

Misja Pekel (1974) is documentairemaker en onderzoeksjournalist bij HUMAN. Daarvoor werkte hij drie jaar als redacteur bij het tv-programma Buitenhof. Tussen 2005 en 2008 was hij werkzaam voor verschillende televisieprogramma's van de VARA en VPRO. Voor HUMAN maakte hij in deze periode de documentaire 'De vreemdelingenrechter' over de dilemma's van rechters die over de toekomst van asielzoekers moeten beslissen. Voordat hij in de media werkte, was hij een aantal jaren werkzaam als jurist op een groot advocatenkantoor en bij rechtbank Alkmaar.

terug72 544x376 Normal 0 21 false false false NL X-NONE X-NONE

In het documentair drieluik Het Proces Wilders komen onder meer de volgende personen aan het woord:

 

H. Bolhaar, voormalig hoofdofficier van justitie (nu voorzitter college van procureurs-generaal)

 

F. Van Straelen, voormalig plaatsvervangend hoofdofficier (nu hoofd advocaat-generaal gerechtshof Amsterdam)

 

P.Velleman , zaaksofficier

B.Van Roessel, zaaksofficier

 

C. Eradus, president rechtbank Amsterdam

N. Vermolen, sectorvoorzitter strafrecht rechtbank Amsterdam

 

T. Schalken, voormalig plaatsvervangend raadsheer Gerechtshof  Amsterdam. Schalken is een van de drie raadsheren van het Amsterdamse Gerechtshof die aan de basis stonden van de vervolging van Geert Wilders.

 

G.J van Oosten, advocaat. Stond Geert Wilders bij tijdens de artikel 12-procedure bij het Hof.

B. Moszkowicz, advocaat van Geert Wilders

G. Spong, advocaat benadeelde partijen

T. Prakken, advocaat benadeelde partijen

 

A. Bensalah, benadeelde

B. Hendriks, getuige

 

E. Hirsch Ballin, voormalig minister van Justitie

G. ter Horst, voormalig minister van Binnenlandse Zaken

E. Vogelaar, voormalig minister van Het