Wat de kat ziet

Wat de kat ziet

Wat de kat ziet

Voor de draaideur van een ziekenhuis zit een kat. Een hele normale huis-tuin-en-keuken-kater. "Die zit er altijd, da’s een vaste klant", zegt een man die net het pand verlaat. 

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.


Voor mensen die hun zieke geliefden bezoeken, of patiënten die buiten een frisse neus halen of een sigaretje roken op een van de bankjes voor de deur, vormt deze opmerkelijke kater een aangenaam en troostrijk gezelschap. 'Het is een beetje een mascotte voor me', vertelt een vrouw terwijl ze een sigaret opsteekt, 'Als hij er is, gaat het goed met me.' De kat, die zich soms wel, soms niet laat aanhalen, lijkt onverstoorbaar. Hij zit, bestudeert zijn omgeving en zwiept wat met z’n staart. Kim Brand streek voor deze korte documentaire neer op de favoriete plek van het dier en laat vaste bezoekers aan het woord over ziekte, het leven, afscheid nemen en bewust zijn van wat je hebt. Negen levens, gezien door de ogen van een kat.

Een film van Kim Brand.

Nominatierapport beste korte documentaire Gouden Kalf 2011:
"Door middel van het verrassende en originele perspectief van een kat die voor de ingang van een ziekenhuis leeft, ontmoeten we patiënten en bezoekers die buiten absoluut even een sigaretje moeten roken. Door de zogenaamd terloopse manier van filmen waarmee zij worden benaderd, ontstaan mooie en intieme scènes, ook omdat de maakster exact de juiste vragen weet te stellen. Het licht voyeuristische aspect van de film doet denken aan de stijl van Haanstra: observerend, maar scherp gefocust. Een bijzondere prestatie van een jonge maakster, die oog heeft voor de traditie en een belofte is voor de toekomst."