Dus ik ben op: home ›› meedenker ›› nazmiye oral

Meedenker uitgelicht

Nazmiye Oral

Nazmiye Oral

Nazmiye Oral (1969) is columniste voor de Volkskrant op Forum, de opiniepagina van de krant. Ze heeft in diverse producties gespeeld als actrice waaronder theater en televisie (o.a. Combat, Hertenkamp en Baantjer). In 2010 gaat haar tweede toneelstuk voor het Nationale Toneel in première dat ze samen met Gerard-Jan Rijnders aan het schrijven is.

Daarnaast heeft ze samen met Elly Ludenhoff, Miriam Sahraoui en Adelheid Roosen het Kunstenaarscollectief Zina Platform opgericht. 

  • 19 augustus 2009

    Ik word gezien, dus ik ben

    'We willen allemaal gezien worden. Bestaan in iemands oog.' Dat zegt columniste en actrice Nazmiye Oral naar aanleiding van haar gekozen beeld, een filmpje dat zij maakte van haar zusje. Nazmiye ziet de film als een daad van liefde: 'Pas als je resoneert in iemand anders weet je dat je bestaat.'

    Waarom dit beeld?
    “Het illustreert wat ik mis. Het werkelijk ‘zien’ van elkaar. Ik koos voor deze film, omdat het me gaat om het belang van beelden die in een algemene, dagelijkse context niet bestaan. In het filmpje zit mijn zusje in een fantasie-context waar ze meer zichzelf kan zijn dan in de realiteit. Want zodra ze haar kostuum uittrekt zit ze, zonder daar zelf voor te kiezen, gevangen in een andere context: die van ‘het Turkse meisje’ of die van ‘de allochtoon’.