Dus ik ben op: home ›› meedenker ›› maarten doorman

Meedenker uitgelicht

Maarten Doorman

Maarten Doorman

Maarten Doorman is bijzonder hoogleraar Journalistieke Kritiek van Kunst en Cultuur. Verder is hij filosoof aan de Faculteit Cultuur- en Maatschappijwetenschappen van de Universiteit Maastricht. Zijn meest recente boek is Paralipomena. Opstellen over kunst, filosofie en literatuur (2007).

Doorman was redacteur van verschillende literaire tijdschriften, daarnaast schreef hij over filosofie, literatuur en geschiedenis voor NRC Handelsblad (1987-2005), Vrij Nederland (1988-1990) en de Volkskrant (1993-95) waarvan hij sinds 2006 weer medewerker is. Zie ook de website van Maarten Doorman.

  • 5 augustus 2009

    Ik ben niet wie ik ben, dus ik ben

    “Je zult altijd een rol moeten spelen. Het is verstandiger dat te erkennen dan dat je er altijd naar blijft streven jezelf te zijn.” Dat zegt filosoof, dichter en bijzonder hoogleraar Maarten Doorman, meedenker van ‘Dus ik ben’. Hij koos een fragment uit de film ‘Dangerous Liaisons’ van Stephen Frears (1988) waarin Madame de Merteuil (Glenn Close) uitlegt hoe ze is geworden wie ze is. Haar standpunt klinkt hypocriet, zegt Doorman maar hij vraagt zich af of dat wel zo is.

    Waarom dit beeld?
    “Ik koos het fragment waarin Madame de Merteuil uitlegt hoe ze is geworden wie ze is, omdat ik gefascineerd ben door het onderscheid tussen echt en onecht. We leven in een tijd waarin je geacht wordt zoveel mogelijk ‘jezelf’ te ontdekken en te realiseren. We geloven in een vorm van oprechtheid die stamt uit de Romantiek. In die periode - eind achttiende eeuw - is de fascinatie voor authenticiteit en ‘echtheid’ ontstaan. Maar de gedachte dat we onszelf zouden kunnen zijn, is een heel naïeve gedachte.