Dus ik ben op: home ›› meedenker ›› renate dorrestein

Meedenker uitgelicht

Renate Dorrestein

Renate Dorrestein

Renate Dorrestein (1954) is schrijfster. Dit jaar verscheen haar boek 'De Leesclub'. Haar werk wordt uitgegeven door Uitgeverij Contact. Op haar persoonlijke website vind je het laatste nieuws en alle informatie over haar boeken.

  • 15 juni 2010

    Ik strijd tegen onrecht, dus ik ben

    Renate Dorrestein bespreekt voor ‘Dus ik ben’ een beeld dat volgens haar iets fundamenteels zegt over onze identiteit en mens-zijn van nu. Zij koos een beeld uit een campagne van Terres des Hommes dat aandacht vraagt voor seksuele uitbuiting. Het zou volgens haar het gewoonste onderdeel van onze identiteit moeten zijn dat je tegen onrecht in het geweer komt. Bij deze gedachte formuleert zij de frase: ik strijd tegen onrecht, dus ik ben.

    Waarom dit beeld?
    “Toen ik deze campagneposter zag werd ik in eerste instantie geraakt door het akelige beeld van het frêle meisje en de dikke, witte man. En in tweede instantie werd ik woedend. Want de avond voordat ik deze campagneposter zag hangen op een NS-station had ik met een vriendin een zeer verhit gesprek gevoerd over een idioot staaltje van ‘blaim the victim’: de manier waarop Maria Mosterd aan de schandpaal is genageld door een aantal onderzoeksjournalisten die beweren dat haar non-fictie boek ‘Echte mannen eten geen kaas’ niet op waarheid berust.