Dus ik ben op: home ›› meedenker ›› coen simon

Meedenker uitgelicht

Coen Simon

Coen Simon

Coen Simon is filosoof en publicist. Hij is auteur van verschillende filosofische boeken. Maart 2011 verschijnt van hem 'En toen wisten we alles'. 


Verder schrijft hij voor Filosofie Magazine, nrc.next, NRC Handelsblad en Trouw.

  • 2 februari 2011

    Ik pas in een statistiek, dus ik ben

    "We zijn gewend geraakt aan het idee dat alles meetbaar is. Maar onderzoeksresultaten kunnen nooit écht laten zien wat wij persoonlijk ervaren. Deze schilderijen brengen die onmacht aan het licht." Dat zegt filosoof Coen Simon. Hij bespreekt voor 'Dus ik ben' de schilderijen van het kunstenaarsduo Komar en Melamid waarvan je er hierboven een aantal ziet. Het duo maakte voor veertien landen het 'minst gewilde' en 'meest gewilde' schilderij. Bekijk alle schilderijen hier.

    Waarom dit beeld?
    Dit kunstproject is al ruim tien jaar oud, maar zegt enorm veel over onze tijd. Het bekritiseert de kennis die we uit statistieken denken te kunnen halen. Er is vrijwel geen beleid dat zich niet laat leiden door de onderzoeksresultaten van de sociale wetenschappen. De cijfers van het Sociaal Cultureel Planbureau bepalen het maatschappelijk debat. Maar deze cijfers hebben grote beperkingen.