HUMAN op Alliantiedag 'Onuitzetbaren in beeld'

Datum: 3 juni 2012
HUMAN op Alliantiedag 'Onuitzetbaren in beeld'

Op de Alliantiedag 'Onuitzetbaren in beeld' die op 21 juni zal plaatsvinden in het Filmtheater te Hilversum, worden drie films van HUMAN vertoond. 'De Vreemdelingenrechter', 'Verloren Levens' en 'Speciale Vlucht'. De films, die eerder door HUMAN werden uitgezonden op televisie, bieden de bezoekers een unieke kijk achter de schermen van het vreemdelingenbeleid.

Verloren Levens
Ze zijn keurig gekleed en goed gekapt. Je zal ze niet zien zwartrijden in tram of trein. Ze mijden risicovolle plaatsen, mensen en evenementen. Ze lossen op in de massa en maken zich het liefst onzichtbaar. Want lopen ze tegen de lamp, dan zitten ze al gauw voor negen maanden vast in een gevangenis.

In de film Verloren Levens laat regisseur Kees Vlaanderen de mens achter de getallen zien. Hoe is het om onuitzetbaar te zijn in Nederland? Op de Alliantiedag zullen Kees Vlaanderen en onuitzetbaren uit de film in gesprek gaan met het publiek.

De Vreemdelingenrechter
De Vreemdelingenrechter
biedt een unieke blik achter de schermen van de afdeling vreemdelingenzaken op de rechtbank van Amsterdam. Drie rechters worden van dichtbij gevolgd. Zij delen hun gedachten, persoonlijke ervaringen en dilemma’s. Wat betekent het om over het lot van vreemdelingen te beslissen? Liggen rechters wel eens wakker van de verantwoordelijkheid die zij dragen? 

Aanwezig bij het gesprek naar afloop van de film zijn Misja Pekel (de regisseur van de film) en Oscar Korte (een van de vreemdelingenrechters uit de film).

Speciale Vlucht
Het is de Zwitserse regisseur Fernand Melgar gelukt wat elders in Europa nog onmogelijk is: filmen in een vreemdelingendetentiecentrum. In het vreemdelingendetentiecentrum Frambois bij het Zwitserse Genève wachten uitgeprocedeerde asielzoekers en illegale immigranten op hun uitzetting. De spanning is er om te snijden…

De indrukwekkende film Speciale Vlucht, openingsfilm op Movies that Matter en door HUMAN uitgezonden op televisie, wordt ook vertoond op de Alliantiedag.

De Gevangenen van Gebouw 4
De vierde film die op de Alliantiedag wordt vertoond is de Zembla uitzending over vreemdelingendetentie in Nederland 'De Gevangenen van Gebouw 4' (VARA). In het nagesprek wordt deze film vergeleken met de film 'Speciale Vlucht'. Hoe is vreemdelingendetentie in Nederland geregeld? En hoe gaan andere Europese landen om met vreemdelingen? Annemarie Busser van Amnesty International gaat in gesprek met de zaal.

Meer weten over de Alliantiedag? Kijk op www.onuitzetbareninbeeld.nl voor het programma, de sprekers en de andere parallelsessies. De Alliantiedag is gratis toegankelijk. Op de website kunt u zich voor deze dag aanmelden.