2 x 10 minuten

maandag, 18 juni 2012
Bookmark and Share

Na de verloren wedstrijd tegen Portugal en de dramatische uitschakeling van het Nederlands elftal op het Europees Kampioenschap heeft de KNVB een nieuw plan gelanceerd. De Nederlandse voetbalbond stelt de UEFA voor om de wedstrijden in te korten, van tweemaal 45 minuten naar tweemaal tien minuten. 

Uit door de KNVB gepresenteerde statistische analyses zou blijken dat de eerste twintig minuten van een wedstrijd het mooiste voetbal laten zien en het enerverends zijn. Na de twintigste minuut is er een sterke afname van de kwaliteit van het spel en verdwijnt de spanning.

Bovendien sluit een kortere wedstrijd beter aan bij het moderne, meer flexibele kijkgedrag en de fixatie van veel mensen op extreme inspanning. De vrijgekomen tijd kan worden benut voor extra reclame, de KNVB zegt toe dat de internationals daar – uiteraard tegen een passende vergoeding – graag aan mee werken. De KNVB verwijst in dit kader ook naar de uitstekende acteerprestaties van onze internationals in de commercials van deze EK en op de vele relaties die de spelers hebben in de wereld van televisieshows.

Internationaal is met veel verbazing gereageerd op dit Nederlandse voorstel. Diverse buitenlandse journalisten wijzen erop dat het Nederlands elftal in alle drie de wedstrijden na twintig minuten sterk terugviel, zelfs na de voorsprong tegen Portugal.
Een journalist stelde de vraag of de onderzoeker Diederik Stapel ook bij deze analyses is betrokken. De UEFA heeft nog niet kunnen reageren op het verrassende nieuws, omdat het feestelijke banquet na afloop van de wedstrijd nog in volle gang was.
De horeca in Nederland stelt inmiddels voor om wel tussen de 2x tien minuten een pauze in de lassen van 90 minuten.