Wat vind je van SM?

dinsdag, 31 juli 2012
Bookmark and Share

Vandaag heb ik mijn lezing gegeven over het Museum van Kwetsende Kunst en Censuur. Inclusief plaatjes! Ik ging wel met een licht bezwaard gemoed slapen afgelopen nacht. Hoe zouden l’Origine du Monde van Courbet, de Deense moslimcartoon en Madonna aan het kruis vallen?

Ik ben vooral voorzichtig met Hassan. Ik schrijf zijn naam maar zoals we hem uitspreken. Hij komt uit T. Hij is een stuk kleiner dan ik en heeft het gezicht van de steppe: bronskleurig met borstelige wenkbrauwen. Hij is een gangmaker en ongelooflijk nieuwsgierig. Hij vertelde me dat hij dokter is. En moslim. 

Directe vragen
Zijn nieuwsgierigheid bleek ook gisteravond toen we met een klein groepje gingen wandelen. Al snel kwam  hij naast me lopen. "Mag ik je een persoonlijke vraag stellen?" Ik knik. "Over GLBT." Ik knik nogmaals. Iedereen weet inmiddels hoe mijn vork aan de steel zit. "Hoe oud was je toen je het voor eerst voelde?" Ik vertel het hem. "En op welke leeftijd heb je het voor het eerst gedaan?" Hij is helemaal verbaasd als ik hem mijn jonge leeftijd zeg.

Glinsterende ogen
Ik voel me toch wat gegeneerd worden door zijn directe vragen. En dan opeens: "Wat is jouw opinie over SM?" Zijn ogen glinsteren me nu iets te veel. Zo zorgvuldig mogelijk probeer ik de voorlichter te zijn en ik ga er maar niet al te diep op in. Hij luistert aandachtig en prevelt voor zichzelf uit: "Oh, oh everything in Toerkmenistan is so different. Europe is so, eh, eh, the opposite."

Ik heb dus mijn lezing over kwetsende kunst gegeven. Toen ik klaar was en iedereen de zaal verliet bleef Ptir drentelen. En toen iedereen weg was, kwam hij naar me toe: "That was really a bomb for me. I have never seen such pictures." Ik observeer hem: zijn gezicht is vrolijk en bedachtzaam. Dat komt wel goed.

Kiijk eens rond in het Museum van Kwetsende Kunst en Censuur.


De gegevens zijn om veiligheidsredenen geanonimiseerd