Filosoferen op Lowlands

Datum: 15 augustus 2012
Filosoferen op Lowlands

Lowlandsbezoekers kunnen dit weekend op het festival niet alleen van hun favoriete bands en het mooie weer genieten, ze kunnen voor het eerst ook filosoferen met toonaangevende filosofen in het programma 'LowSofie'. Brandstof biedt op het muziekfestival een filosofisch programma aan waarin festivalgangers worden uitgedaagd om na te denken: Hoe kies je goed wat je doet en hoe doe je goed wat je kiest?

'LowSofie' is een productie van Brandstof, dat sinds 2010 filosofische programma's organiseert. In Brandstofprogramma's word je uitgedaagd om helder na te denken over onderwerpen die je dagelijks tegenkomt. Alledaagse vragen worden in een bredere filosofische context geplaatst met hulp van toonaangevende filosofen. In samenwerking met HUMAN werkt Brandstof ook aan de tweede tv-serie van 'Durf te denken', die dit najaar wordt uitgezonden. 

Kijken, kiezen en creëren
Het thema van 'LowSofie' is kijken, kiezen en creëren. "Dat past ook heel goed bij Lowlands", zegt Ted Tettero van Brandstof. "Het begint al met kiezen waar je naar toe gaat: welke optredens wil je zien? Daarna kan je je afvragen hoe je daarnaar kijkt."

Het filosofische programma speelt zich af in de Mike-tent op zowel de zaterdag als de zondag, elke dag in vier verschillende programma's. Ad Verbrugge onderzoekt bijvoorbeeld op zaterdag wat er achter onze keuzes schuilt en Jan Drost gebruikt filosofie om romantische misverstanden aan diggelen te slaan en zo een nieuwe kijk op liefde te ontwikkelen. Op zondag legt Frank Meester uit hoe het komt dat je soms geraakt wordt door wat je ziet en gaat René Gude in op de filosofie van creatie.

Durf te Denken
In 'Durf te Denken' maakten kijkers vorig jaar kennis met humanistische denkers die van belang zijn voor het actuele maatschappelijke debat. Wat is vandaag de waarde en relevantie van deze denkers? Hoe kun je hun ideeën praktisch benutten? De tweede serie van 'Durf te denken' wordt vanaf zondag 28 oktober uitgezonden vanaf 16:05 uur op Ned 2.