iPhone-gelovige op bedevaart

maandag, 01 oktober 2012
Bookmark and Share

Toen ik het Vondelpark uit fietste, op weg naar de Amsterdamse binnenstad, passeerde ik een lange rij mensen die tussen dranghekken stond te wachten. De rij liep helemaal door tot het Leidseplein.
Ineens ging mij een licht op. De iphone 5 is uit!


Al die mensen stonden te wachten voor de Apple Store, in de hoop dat ze het nieuwe mobieltje konden aanschaffen voordat het alweer was uitverkocht. "Wat een gekken", ging het door mijn hoofd, terwijl ik mijn binnenzak voelde of ik mijn eigen Iphone niet vergeten was. ’s Avonds opende Het Parool de voorpagina zo: "ipohnegelovigen op bedevaart". Goede kop. Dit was de aanhef: "Jezus Christus is vanmorgen op het Leidseplein verschenen en heet Apple iPhone 5". Maar al te waar. Dat Apple een geloof is geworden, zoals het christendom, de islam en het jodendom werd mij ook duidelijk in een ander bericht:

Rabbijn roept op tot iPhoneverbranding

JERUZALEM - Een van de meest invloedrijke rabbijnen in Israël heeft ultraorthodoxe Joden opgeroepen hun iPhones te verbranden. Hij stelde dat de iPhone net zo gevaarlijk is als "oorlogswapens". De oproep van rabbijn Haim Kanievsky verscheen zondag in Yated Ne'eman, de belangrijkste krant voor de ultraorthodoxe gemeenschap in Israël.

Lees hier het hele bericht op Kerknieuws.

Het is al de tweede rabbijn die oproept om de iphone te verbranden. Geen grotere haat van het geloof dan tegen het bijgeloof. Ik moet daarbij altijd denken aan wat de politicoloog Lucas van der Land placht op te merken: “Een geloof is niets anders dan een bijgeloof met succes”.

Zodra er geen rijen meer staan, ga ik mijn nieuwe iPhone kopen.