SGP wil samenwerken met katholieken

dinsdag, 16 oktober 2012
Bookmark and Share

Zouden er nog mensen leven die de Nacht van Kersten hebben meegemaakt?

Die vond plaats op 11 november 1925, nu 87 jaar geleden. De dag erna viel het eerste kabinet-Colijn, omdat de vier katholieke ministers ontslag hadden genomen. Aanleiding was de aanvaarding van het amendement-Kersten, waarin het Nederlands gezantschap bij de paus werd geschrapt. Ook de regeringspartij de CHU had daarvoor gestemd.

Dominee Gerrit Hendrik Kersten was mede-oprichter van de SGP, de oudste nog bestaande politieke partij in Nederland. Hij zag het Vaticaan als een duivelse post, ingesteld om de heerschappij in Nederland en vervolgens in de hele wereld over te nemen. Het was de tijd dat men niet sprak over katholieken, maar over 'die papen'.

Toegegeven, er kan veel gebeuren in negentig jaar, maar dat het ooit nog eens tot samenwerking zou komen, beschouw ik als iets ongelooflijks. Toch gaat het gebeuren, tenminste als het aan de SGP'er Diederik van Dijk ligt. Hij schreef een stuk in Trouw met de volgende kop:

SGP-functionaris: laten wij samenwerken met katholieken

Eeuwenlang hebben ze elkaar verketterd. Nu lijkt er plots iets moois te bloeien tussen orthodoxe protestanten en rooms-katholieken. We kunnen één orthodox blok gaan vormen, klinkt het nu in de SGP.

Diederik van Dijk schrijft onder meer: "We hoeven niet krampachtig te verdoezelen dat Rome soms verrassend reformatorische uitlatingen doet. Weliswaar houdt de rooms-katholieke kerk vast aan verschillende dwaalbegrippen, maar er zijn meerdere gelukkige inconsequenties in de toepassing ervan".

Lees hier het hele stuk in Trouw.

Volgens Van Dijk zijn het de katholieken geweest die de SGP aan de derde zetel hebben geholpen. Straks komt er een apart SGP-gezantschap in Rome!