Durf te denken

David Hume (1711-1776)

vrijdag, 14 december 2012 15:30 Nederland 2

Bookmark and Share

Naar de online stream: klik hier

Durf te denken bestaat uit een serie van zes tv-colleges over denkers die belangrijk zijn voor het humanisme in relatie tot het actuele maatschappelijke debat. Wat is vandaag de dag de waarde en relevantie van deze denkers? Hoe zijn hun ideeën praktisch te benutten? Hoe vind je hun gedachtegoed terug, om je heen, op straat? Kunnen ze helpen bij alledaagse levensvragen?

Aan bod komt een selectie van denkers uit de Humanistische Canon met deze keer David Hume (1711-1776). Het Tv-college wordt gegeven door schrijver en filosoof Ton Vink (1953). 

Kunt u vandaag zeker weten wat er morgen gaat gebeuren?
David Hume is een van de grootste humanisten en verlichtingsfilosofen. Scepticus, atheïst op een niet-dogmatische manier. Hume kiest duidelijk voor een grote mate van verdraagzaamheid: men dient een tolerante houding te hebben ten opzichte van intolerantie. Op zijn 28ste schrijft Hume het boek 'A Treatise of Human Nature'. Het wordt volkomen genegeerd. Inmiddels geldt het als één van de belangrijkste filosofische studies. Het traktaat is een aanval op elke vorm van speculeren of gissen.

In zijn essay ‘On Suicide’ uit 1754 pleit Hume voor het recht op zelfdoding. Daarmee is hij verdediger van een van de speerpunten van het humanisme: zelfbeschikking. Hume is een grote inspiratiebron voor Ton Vink, die onder andere als counselor bij Stichting De Einder werkzaam is.

"Niemand kan bestrijden dat zelfdoding dikwijls in overeenstemming is met ons eigen belang en onze plicht tegenover ons zelf. Ouderdom, ziekte of ongeluk kunnen het leven tot een last maken. Een last die zwaarder kan wegen dan het leven zelf.” (uit ‘On Suicide’)

Bekijk de hele documentaire Ongeneeslijk Oud waaruit Ton Vink een fragment liet zien.

Op de foto een animatie van Hume (gemaakt door Sverre Fredriksen en Leander Huizinga)

Naar de website: http://www.human.nl/durftedenken

E-mail: human@omroep.nl