Mensen nemen uitgebreid de tijd voor je

steunfonds-humanisme

Mensen nemen uitgebreid de tijd voor je

“Een heldere brochure en deskundige, to-the-point adviezen van de medewerkers.” Dat waren belangrijkste redenen voor Janneke Hoogenkamp (65, gepensioneerd HBO-docent) om het Steunfonds Humanisme te benoemen als executeur.  “Maar ik vind het Humanistisch Verbond ook gewoon een goede club.”

Waarom zocht u een executeur?

Ik ben alleengaande en heb alleen oudere broers en zussen. De kans bestaat dus dat er niemand is die mijn nalatenschap kan afwikkelen. Daarnaast heb ik  er heel bewust voor gekozen om die zakelijke kant niet bij familie of vriendenkring te leggen. Dat heeft niet zozeer met privacy te maken, maar vooral met een verregaande hang naar autonomie. Want ik regel mijn zaakjes graag zelf. En ik vind  dit gewoon een lastige klus. Je moet uitgebreid na gaan denken over je dood en begrafenis, het confronteert je met je einde. Ik vind het makkelijker om dat met een zakelijke partner te doen.

Het heeft wel even geduurd voor ik zover was om me hierin te verdiepen. Ik heb het lang verstopt. Diezelfde aarzeling merk ik ook op bij anderen. Mensen zijn eigenlijk heel truttig hierin, ze zijn niet graag met hun dood bezig. En er zijn impliciete verwachtingen, denk ik,  dat anderen het wel zullen regelen als je dood bent. Ik ben erg voor het expliciet maken van verwachtingen.

Mijn zusje in Canada zei op een gegeven moment: ‘je moet dit gaan regelen’. Haar heb ik beloofd dat voor m’n 65e te doen.  Een vriendin van mij vertelde vervolgens dat ze dit geregeld heeft bij het Steunfonds Humanisme.

Waarom koos u voor het Steunfonds Humanisme?

Ik heb van tevoren wel rondgekeken bij andere executeurs van goede doelen,  maar door de heldere brochure en de ervaring van die vriendin,  heb ik voor het Steunfonds Humanisme gekozen. Het eerste gesprek met één van jullie medewerkers droeg daar ook aan bij.  Ik ben zakelijk en zij was ook vrij zakelijk en to-the-point.  En dan ga je tegenover elkaar zitten en denk je ‘nou, aan de slag’. Het feit dat er vier mensen als executeur werkzaam zijn, geeft mij vertrouwen. Als er één persoon niet is, of het is echt druk, dan is er altijd wel iemand die het kan overnemen.

Maar ik zie het niet alleen maar als een zakelijke relatie.  Ik sta ook inhoudelijk achter het Humanistisch Verbond. (Het Steunfonds Humanisme beheert middelen en nalatenschappen voor het Humanistisch Verbond, red.) Ik vind het gewoon een goede club.  Na mijn pensioen was ik op zoek naar een nieuw denk- en doekader. Dat vond ik bij het Humanistisch Verbond. Daar vindt het gesprek plaats over menselijke waarden en hoe deze vorm te geven in onze maatschappij. Er is überhaupt plaats voor gesprek en daar heb ik behoefte aan.  Daarom ben ik vervolgens ook lid geworden.

Wat zijn uw ervaringen met het Steunfonds Humanisme als executeur?

Tijdens het eerste gesprek ben ik goed geïnformeerd over de procedure: wat het Steunfonds als executeur te bieden heeft en wat er van mij verwacht wordt.
 

Ze namen hier ruim de tijd voor en dat  heeft mij geholpen om het gesprek met de notaris voor te bereiden. Wat moet er nou wel en niet in het testament en hoe formuleer ik dat goed?  Wil ik één erfgenaam of meerdere, wie geef ik een legaat en aan wie schenk ik al voor mijn dood? Ik weet nu precies wat de verschillen zijn. En wie stel ik aan om mijn uitvaart te regelen? Want ook dat moet worden vastgelegd. De keuzes worden voorgelegd, maar je hoeft pas een beslissing te nemen bij de notaris als je je testament opstelt.

Onlangs heb ik een tweede gesprek gehad. Dat gaat over wat er praktisch gebeurt, als je dood bent. Het Steunfonds ziet erop toe dat alles goed geregeld en afgewikkeld wordt na mijn overlijden. Daarvoor moet ik de nodige informatie aanleveren.  Dat gaat tot in de kleine details. Wie als eerste gewaarschuwd moet worden bijvoorbeeld en wie er huissleutels hebben. Het is prettig dat je weet dat dit geregeld wordt.

Is nu alles geregeld?

Nee, nu moet ik aan de bak! Ik moet een codicil maken, waarin ik nauwkeurig opschrijf wie welke spullen krijgt. Ik moet de adressenlijst opstellen en mijn uitvaartwensen op papier zetten. Ik heb beloofd om alles over een maand aan te leveren. Je neigt er namelijk zo naar om het uit te stellen. Het is belangrijk dat je het proces ook afrondt.  Dan is alles goed geregeld en kan ik weer doorgaan met de echt interessante dingen.

Meer weten?

Wat moet er gebeuren als ik er niet meer ben? Het is misschien niet plezierig, maar wel goed om er eens bij stil te staan. Want wie regelt uw uitvaart? Als er in uw omgeving niet direct iemand is om dit voor u te regelen, kunt u het Steunfonds Humanisme als executeur inschakelen. De medewerkers regelen uw zaken met respect, zorg en oog voor detail. 

Picture of Famke
Famke

Ik ben Famke, een schrijfster die graag schrijft over het leven, onze samenleving en alles daartussenin. Volg mijn blogs voor een frisse blik op alledaagse thema's!

Alle berichten

Gerelateerde berichten