‘Mensen zijn van nature nieuwsgierig’

rob-den

‘Mensen zijn van nature nieuwsgierig’

De ongrijpbaarheid en onmeetbaarheid van het heelal fascineert de mens al duizenden jaren. Wetenschapper en directeur van Space Expo Rob van den Berg is een van de Pop-Up Wetenschappers op het Mag Het Licht Aan Festival dat op 26 juni plaatsvindt in Amsterdam. Hij vertelt over “Wat de oude Grieken al wisten over de zon, de aarde en de maan.” De kennis van toen blijkt verrassend actueel.

Wat inspireert je in je werk?

99,999% van onze omgeving wordt gevormd door het heelal en toch komen we er bijna nooit. Niet alleen omdat dat heel moeilijk is, maar ook omdat het enorm groot is. Dankzij technologische ontwikkelingen en een paar knappe koppen krijgen we steeds meer inzicht in het heelal en doen we bijna dagelijks nieuwe ontdekkingen, waar wij over mogen vertellen.

Wat is het laatste (wetenschappelijke) inzicht dat je verraste?

Dat bijna alle sterren planeten hebben en er dus zelfs meer planeten dan sterren in het universum zijn. Dat maakt de verwachting dat we niet alleen in dit heelal zijn alleen maar groter (en spannender).

Wat maakt het leuk om kennis te delen met anderen, zoals met mensen in gesprek gaan op een festival?

Omdat mensen van nature nieuwsgierig zijn, vooral naar onze plaats in die enorme oceaan van tijd en ruimte die ons heelal is. Mensen reageren daarom altijd enthousiast op gesprekken over het buitengewone van het heelal, de sterren en planeten die het heelal bevolken en waar wij ook deel van zijn.

Waarvoor mag volgens jou het licht aan in de samenleving?

Ook al zijn we nog nooit op een ster geweest, toch weten we waar ze uit bestaan en hoe oud ze zijn, alleen maar door ernaar te kijken. Dus doe het licht aan, word je bewust van je omgeving en ga op ontdekking, laat je verlichten. Ik zie je.

Rob van den Berg (1963) is directeur van Space Expo, het expositiecentrum over ruimtevaart en bezoekerscentrum van ESA-ESTEC in Noordwijk. Vertellen zit Rob van den Berg in het bloed. Als geen ander maakt hij intrigerende zaken duidelijk, zoals hoe groot het heelal is en wat daar dan achter zit, of er leven op andere planeten is en waar de mens vandaan komt.  

Picture of Famke
Famke

Ik ben Famke, een schrijfster die graag schrijft over het leven, onze samenleving en alles daartussenin. Volg mijn blogs voor een frisse blik op alledaagse thema's!

Alle berichten

Gerelateerde berichten